Att hålla sig till planen

Ett framgångsrikt försäljningsarbete bedrivs med fördel på långsiktig basis. Marknadsföraren av sport formulerar en strategisk plan byggd på tydlighet samt relevans, och håller sig sedan till denna. I planen återfinns bland annat en beskrivning av kärnverksamheten samt en vision som anger vart man är på väg, vilket idealtillstånd man eftersträvar. Här anges också verksamhetens kärnvärden, vilka man bygger sitt försäljningsarbete på. Kopplat till detta skapas sedan … (Läs mer)

Utövare hos en idrottsförening eller kund inom träningsindustrin – vem väljer vad?

I takt med att höstmörkret lägger sig över landet flyttar den träningsvilliga delen av stadens befolkning in på gymmen i allt större utsträckning. En del kör pass i olika grupper medan andra tränar på egen hand. En del i den senare kategorin använder sig gärna av en personlig tränare för att hålla motivationen på topp. Detta kan i förekommande fall kosta en rejäl slant, men betalningsviljan verkar vara god i … (Läs mer)

Alla är en del av samma helhet

Inför årets premiär av Svenska Hockeyligan (SHL) porträtterades tvillingbröderna Cam och Chris Abbot i Dagens Nyheter den 12 september. Artikeln handlar bland annat om hur de båda ser på klubbkulturen, och hur denna byggs i det aktuella fallet hos Rögle BK. Chris Abbott använder de 26 spelarnas gemensamma lunch varje dag efter träningen som ett talande exempel på den linje som gäller. Det berättas att spelarna, … (Läs mer)

Att kunna och våga säga nej

Anders EricssonDet rapporteras i olika former med regelbundenhet om hälsotillståndet inom den svenska föreningsidrotten. Speciellt lagidrotten på elitnivå hamnar i fokus i detta sammanhang. I veckan har vi t ex kunnat läsa i Dagens Nyheter om den granskning av SHL-klubbarnas ekonomi som revisionsföretaget Ernst & Young har genomfört. Hälsan tiger inte så still som man kunde önska. Diagnosen på sina håll lyder skenande kostnadssyndrom. … (Läs mer)

Apropå det interna försäljningsarbetet

Anders EricssonEn vital del av en idrottsorganisations, t ex ett specialidrottsförbunds, utvecklingsarbete är det som bedrivs inom affärsutveckling. Förbundets försäljningsarbete med andra ord. Må så vara att det ofta inte är så högt prioriterat som man skulle önska. Alla andra delar av utvecklingsarbetet blir naturligt lidande om resurserna in i organisationen hamnar på en för låg nivå. Vidare, en viktig del av nämnda försäljningsarbete … (Läs mer)

Att göra saker och ting i rätt ordning

Anders EricssonAtt arbeta strategiskt med marknadsföring inom sport innebär i egentlig mening ingenting unikt eller annorlunda. Det bygger på insikten att den enskilde marknadsföraren i detta sammanhang måste underkasta sig samma teorier och principer som gäller för såväl klassiska företag i etablerade branscher som för alla konkurrensutsatta organisationer. Det handlar i slutändan för t ex ett idrottsförbund om att nå ut med sina verksamhet … (Läs mer)

Vi skulle behöva lite hjälp med verksamheten…

Anders EricssonDet råder för närvarande feber i Stockholm – eurovisionsfeber. Många är de likheter som finns mellan Eurovision Song Contest (ESC) och ett internationellt idrottsevenemang. Krasst sett är detaljen musik det enda som skiljer. Precis som i fallet ett internationellt TV-sänt idrottsevenemang krävs det t ex en tämligen stor organisation för att genomföra ESC i dess olika delar under den aktuella veckan. Vidare krävs det en försvarlig mängd … (Läs mer)

Försäljningsutveckling med förhinder

Anders EricssonEn vital del av en idrottsorganisations, t ex ett specialidrottsförbunds, utvecklingsarbete är det som bedrivs inom affärsutveckling. Förbundets försäljningsarbete med andra ord. Må så vara att det ofta inte är så högt prioriterat som man skulle önska. Alla andra delar av utvecklingsarbetet blir naturligt lidande om resurserna in i organisationen hamnar på en för låg nivå. Vidare, en viktig del av nämnda försäljningsarbete … (Läs mer)

Läktaren måste fyllas i vilket fall

Anders EricssonHärom veckan gick två internationella skidevenemang av stapeln på svensk mark. Vid Kungliga Slottet i Stockholm avgjordes Slottssprinten och i Falun hölls de traditionsrika Svenska Skidspelen. De blågula resultaten uteblev i alltför stor utsträckning, med insatsen av de svenska damerna i Slottssprinten som lysande undantag, där Stina Nilsson slutade trea. I övrigt fick den svenska publiken se gängse norska framgångar blandat med ryska. Möjligen väntat, inte minst beträffande … (Läs mer)

Betydelsen av ett starkt varumärke

Anders EricssonDet har blåst tämligen hårt kring den internationella friidrotten och mer specifikt kring det Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) ett bra tag. En veritabel häxbrygd med ingredienser som doping, mutkultur, korruption och hårdföra diktaturer har förmodligen lett till ett antal sömnlösa nätter för Lord Coe och andra figurer i organisationens ledning. Vidden av alla konsekvenser som har följt och följer framöver kan vi i dagsläget … (Läs mer)